24 jun, 2019

Dirk ScheringaUitzenddatum: ma 29 okt 2012 om 10:55 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Scheringa werd geboren in Grijpskerk (21 september 1950)dat in Groningen ligt en ging in zijn jonge jaren naar de mulo in Wolvega. Hij begon zijn werkzame leven als wachtmeester bij de rijkspolitie, maar nam ontslag om in 1975 met zijn vrouw Baukje Scheringa-de Vries 'Buro Frisia' op te richten. Van 1976 tot 1979 was Scheringa gemeenteraadslid in de gemeente Opmeer voor het CDA. Nu is hij een Nederlandse zakenman en voormalig politieman, politicus en sportbestuurder. Hij was oprichter en bestuursvoorzitter van de DSB Bank en voorzitter van profvoetbalclub AZ.

Scheringa was enig certificaathouder van DSB Beheer B.V., dat enig aandeelhouder was van onder meer DSB Ficoholding N.V. (met als dochters de failliete DSB Bank en verder DSB schade en DSB leven), AZ N.V., DSB Vastgoed dat het DSB Stadion bezit en DS Art B.V., waar het Scheringa Museum voor Realisme onder viel.

Op aanvraag van Scheringa is DSB Beheer failliet verklaard in verband met het faillissement van DSB Bank, want voor DSB Beheer is het bezit van DSB Bank weggevallen, terwijl het nog wel een schuld van 75 miljoen euro aan deze bank heeft. Een gevolg is dat bij leningen van dochterondernemingen waarvoor DSB Beheer garant stond deze garantie geen waarde meer heeft.

Begin 2009 raakte DSB Bank in opspraak. Er was grote onrust ontstaan onder de klanten van DSB nadat zij in de problemen waren geraakt door een hypotheeklening bij DSB Bank waarvoor zij opeens veel hogere bedragen dan verwacht moesten gaan aflossen. Bij het afsluiten van deze hypotheken hadden veel klanten ook zogenaamde "woekerpolissen" getekend. Dit zijn verzekeringspolissen waar men veel geld gaat betalen nadat het eerste jaar met een relatief laag tarief voorbij is. DSB Bank kreeg een boete opgelegd omdat zij haar klanten hierover onvoldoende had ge´nformeerd.

In oktober 2009 kwam DSB Bank in acute problemen na een oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed in Goedemorgen Nederland. Lakeman riep de spaarders die hun geld bij DSB Bank hadden staan op hun geld van hun rekening af te halen. Volgens hem was dat de enige manier voor gedupeerden om nog wat van hun geld terug te krijgen. Naar aanleiding van de oproep van Lakeman vond een bankrun plaats waardoor DSB Bank in grote liquiditeitsproblemen kwam en onder curatele van de Nederlandsche Bank werd gesteld. Na herhaaldelijk uitstel te hebben verleend verklaarde de rechtbank van Amsterdam DSB bank op 19 oktober om 09:00 definitief failliet.

Op de foto Dirk Scheringa (still uit de aflevering)

Feedback