19 jul, 2018

Lodewijk Asscher

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: ma 12 nov 2012 om 11:17 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Lodewijk Frans Asscher (Amsterdam, 27 september 1974) is een Nederlands politicus. Na een carržere in de Amsterdamse politiek is hij sinds 2012 Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier in het kabinet-Rutte II.

Asscher is lid van de Partij van de Arbeid. Hij voltooide in 2002 zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam en werd in datzelfde jaar lid van de gemeenteraad van Amsterdam. In 2006 verruilde hij het raadslidmaatschap voor het wethouderschap in de hoofdstad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2010 was hij namens zijn partij lijsttrekker in Amsterdam. Van maart tot juli 2010 was Asscher enige tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Amsterdam, van het aftreden van Job Cohen tot de benoeming van diens opvolger, Eberhard van der Laan.

Op 5 november 2012 werd Asscher beŽdigd als Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte II. Hij is tevens vicepremier.

Asscher studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2002 promoveerde hij op het proefschrift Communicatiegrondrechten. Een onderzoek naar de grondwettelijke bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim in de informatiesamenleving. Tot 1 januari 2006 was Asscher universitair docent Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2006 heeft hij buitengewoon verlof om zich geheel aan zijn politieke loopbaan te kunnen wijden.

Asscher kwam na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002, waarbij hij als achtste geplaatst was op de kandidatenlijst van de PvdA, in de Amsterdamse raad. In april 2004 werd hij fractievoorzitter, als opvolger van de teruggetreden Tjalling Halbertsma. Naast zijn fractievoorzitterschap hield Asscher zich bezig met de commissie Algemene Zaken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 ging de PvdA in Amsterdam onder zijn lijsttrekkerschap van 15 naar 20 zetels. Vier jaar later, bij de verkiezingen in 2010, kwam de partij weer uit op 15 zetels.

Op de foto Lodewijk Asscher (still uit de aflevering)

Feedback