24 jun, 2019

Hans Achterhuis

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 27 apr 2011 om 09:55 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Herman Johan (Hans) Achterhuis (1942) is een Nederlandse emeritus hoogleraar filosofie van de Universiteit Twente, en een publiek intellectueel die zich regelmatig mengt in maatschappelijke discussies. De nadruk in zijn werk ligt op de sociale filosofie, waarbij hij zich heeft gericht op thema's als ontwikkelingshulp, welzijnswerk, schaarste en technologie.

Achterhuis studeerde theologie en filosofie in Utrecht en Straatsburg. Hij promoveerde met een proefschrift over Albert Camus. Lange tijd combineerde Achterhuis zijn wetenschappelijke werk met functies bij maatschappelijke organisaties (Werelddiaconaat, Nederlands Centrum voor Buitenlanders). Als docent sociale filosofie was hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, onder andere bij de afdeling Andragologie. In 1988 werd Achterhuis bijzonder hoogleraar milieufilosofie aan de Universiteit van Wageningen. Van 1990 tot zijn emeritaat in 2007 bekleedde hij de leerstoel Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente. Achterhuis won in 2003 de Pierre Bayle prijs voor de cultuurkritiek, en in 2009 en 2011 de Socrates-wisselbeker voor respectievelijk Met alle geweld en De utopie van de vrije markt.

Achterhuis werd in 2011 uitgeroepen tot de eerste Denker des Vaderlands. De nieuwe eretitel is een initiatief van Filosofie Magazine, Stichting Maand van de Filosofie, in samenwerking met dagblad Trouw. Doel van het initiatief is om de media te verrijken met een filosofisch zwaargewicht, die de hectiek van het nieuws in een groter verband kan plaatsen.

Op de foto Hans Achterhuis (eigen collectie)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter