24 jun, 2019

Ayaan Hirsi Ali

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: vr 19 mei 2006 om 10:07 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Ayaan Hirsi Ali, geboren als Ayaan Hirsi Magan Isse Guleid Ali Waiíays Muhammad Ali Umar Osman Mahamud (Mogadishu (SomaliŽ), 13 november 1969) is een Nederlandse feministe, publiciste en voormalige politica van Somalische afkomst. Ze staat bekend als critica van de politieke islam.

Hirsi Ali werd als Ayaan Hirsi Magan geboren in SomaliŽ in een islamitische familie uit de Darodstam. Haar vader, Hirsi Magan Isse, was een geleerde en tegenstander van dictator Muhammad Siad Barre. Hij woonde steeds in het buitenland (in ItaliŽ, de Verenigde Staten en Engeland), was tegen vrouwenbesnijdenis die in de Darodstam een traditie is. Toen Ayaan vijf jaar oud was, heeft haar grootmoeder haar toch laten besnijden.

Toen Ayaan zes jaar was, vluchtte het gezin naar Saoedi-ArabiŽ. Een jaar later verhuisde het gezin naar EthiopiŽ en vier jaar daarna naar Kenia. In Kenia, waar ze elf jaar zou blijven, ging Ayaan naar de Engelstalige Nairobi Muslim Girls' Secondary School. Ze kreeg op deze Engels-georiŽnteerde school korte tijd les van 'mevrouw Aziza', een gastdocente, die er naar Hirsi Ali's zeggen radicaal-islamitische denkbeelden op nahield. In 1980 begon de Irak-Iranoorlog. Hirsi Ali zei later in een interview met New York Times Magazine, dat ze in die tijd had willen vechten tegen Irak, omdat zij en andere scholieren zagen wat het Irakese leger aangericht had. Volgens hetzelfde interview voelde Hirsi Ali ook enige sympathie voor de Moslimbroederschap. In deze tijd droeg ze een hijab (een lange hoofddoek).

In 1992 vond er in SomaliŽ een humanitaire crisis plaats. Circa een half miljoen SomaliŽrs kwam om van de honger. Diverse groepen bestreden elkaar in een hevige burgeroorlog, en circa twee miljoen SomaliŽrs verbleven in vluchtelingenkampen in de buurlanden. Nederland was zich bewust van de situatie en nam, bijna standaard, iedereen op die rechtstreeks van SomaliŽ naar Nederland kwam. Van die gelegenheid maakte Hirsi Ali, toen 23 jaar, gebruik.

Op de foto Ayaan Hirsi Ali (still uit de aflevering)

Feedback