24 jun, 2019

Ernst Hirsch Ballin

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 9 mrt 2011 om 10:19 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Ernst Maurits Henricus Hirsch Ballin (Amsterdam, 15 december 1950) is een Nederlands politicus en rechtsgeleerde. Van 22 september 2006 tot 14 oktober 2010 was hij minister van Justitie, een functie die hij eerder vervulde in het kabinet-Lubbers III. Op 23 februari 2010 werd hij tevens benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vanwege het demissionair worden van het kabinet-Balkenende IV op 20 februari 2010. Hirsch Ballin is lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA).

Hirsch Ballin is de zoon van de Duitse rechtsgeleerde Ernst Denny Hirsch Ballin. Deze was in de jaren 30 als Jood terechtgekomen in het kamp Buchenwald. Later was hij uit nazi-Duitsland naar Nederland gevlucht waar hij door de advocaat Pieter Gerbrandy werd geholpen met het krijgen van politiek asiel. In de Tweede Wereldoorlog dook hij onder en droeg bij aan het verzet. Na de bevrijding werd hij hoogleraar in Amsterdam. Zijn vrouw Maria Koppe was katholiek, en de zoon werd in haar godsdienst grootgebracht.

Ernst Hirsch Ballin studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Sinds zijn studietijd rekent hij zich tot het katholicisme. Hij is in 1979 aan de UvA gepromoveerd.

Van 1981 tot 1989 was hij hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Katholieke Universiteit Brabant. In 1989 trad Hirsch Ballin voor het CDA als minister van Justitie toe tot het kabinet-Lubbers III. Na het overlijden van Ien Dales op 10 januari 1994 was hij korte tijd tevens waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, tot Ed van Thijn (PvdA) deze portefeuille op 18 januari overnam.

Op de foto Ernst Hirsch Ballin (eigen collectie)

Feedback