21 apr, 2019

Winston Bogarde

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 22 mrt 2006 om 11:05 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Winston Lloyd Bogarde (Rotterdam, 22 oktober 1970) is een voormalige profvoetballer uit Nederland. Tijdens het grootste deel van zijn loopbaan speelde hij als linkerverdediger, hij begon zijn carrière echter als aanvaller. Zijn grootste successen behaalde hij in zijn tijd bij Ajax en bij FC Barcelona. Minder positieve bekendheid geniet hij door zijn vele aanvaringen met medespelers en trainers. Bij zijn laatste club Chelsea kende hij een langdurig financieel conflict, waardoor hij gedurende vier seizoenen nauwelijks speelde.

Bogarde woonde tussen zijn vierde en zijn zevende in Paramaribo. Hij beschouwt Suriname als zijn thuisland. Vanaf 1977 groeide hij op in het Witte Dorp in Rotterdam, als jongste in een gezin met dertien kinderen. Hij koos ervoor de achternaam van zijn moeder, Dehlia Bogarde, te dragen.

Op achtjarige leeftijd kwam Bogarde in het jeugdteam van Sparta terecht. Hier speelde hij jarenlang als aanvaller en jeugdtrainer Henk van Stee zag potentie in hem. Zijn eerste profwedstrijd speelde hij echter niet voor Sparta, hij moest weg bij Sparta en ging naar VV Alexandria '66. Via die amateurclub kwam hij bij eerstedivisionist SVV waarvoor hij in het seizoen 1988/1989 debuteerde. Verder in het seizoen zou hij nog acht wedstrijden spelen, en éénmaal scoren. Het volgende seizoen begon hij bij Excelsior, maar halverwege keerde hij weer terug bij SVV, waarmee hij kampioen van de eerste divisie werd. Een grote bijdrage leverde hij daar niet aan, hij speelde slechts twee wedstrijden. Eenmaal in de Eredivisie deed de Schiedamse club helemaal geen beroep meer op Bogarde. Toen Bogarde net als amateur bij Sparta getekend had werd zijn loopbaan onderbroken door een periode in het leger als dienstplichtige. Gedurende deze tijd verliet Bogarde tweemaal de militaire basis. Hij werd met hulp van een maatschappelijk werker afgekeurd voor militaire dienst.

Op de foto Winston Bogarde (still uit de aflevering)

Feedback

Winston Bogarde

Video's UG

Youtube

Social Media

Twitter Hyves