10 dec, 2018

Haci Karacaer

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 23 mei 2007 om 13:54 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Haci Karacaer is een zoon van een Koerdische gastarbeider die zich ontwikkelde tot een aansprekende moslimleider. Hij wordt gezien als dé bemiddelaar tussen moslims en de Nederlandse samenleving. Maar hij roept ook wantrouwen op.

Karacaer was tot twee jaar geleden directeur van Milli Görüs Noord-Holland, een tak van de grote Duitse moslim-organisatie. Milli Gorus Duitsland (Keulen) wordt beschouwd als zwaar conservatief en verdacht. Waar staat Karacaer? Is hij inderdaad die ideale bruggenbouwer of heeft hij een dubbele agenda? Haci Karacaer maakte van Milli Görüs een open en dynamische organisatie, die de islam een Nederlands gezicht wilde geven. Hij was de drijvende kracht achter de bouw van de Westermoskee in de Amsterdamse Baarsjes. Maar binnen Milli Görüs was lang niet iedereen het eens met zijn beleid.

Na zijn vertrek raakte het project in opspraak: Keulen blijkt uiteindelijk eigenaar van de moskee te worden en dat had men bij de gemeente Amsterdam anders begrepen. Begin 2005 overleden binnen een etmaal zowel Haci's vader als zijn zoontje van vijf en vervolgens ook zijn schoonvader en zijn oma. Niet lang daarna bouwde hij zijn functie bij Milli Görüs af. Inmiddels is Karacaer directeur van de Amsterdamse stichting Marhaba, die moslimjongeren bij de Nederlandse maatschappij moet betrekken.

Karacaer: 'Zolang er grote groepen Nederlanders de taal niet spreken, is er van een multiculturele samenleving geen sprake. We zullen ons moeten inspannen die mensen niet uit te sluiten, want uitsluiting is de voedingsbodem voor radicalisering.' Dorothée Forma filmde Haci Karacaer o.a. in zijn geboortestad Aksaray in Turkije en ging mee naar het dorp van zijn vader. Er staat een nieuwe moskee te glanzen. Karacaer senior heeft in recordtijd zijn droom gestalte gegeven, terwijl het bouwterrein van de Westermoskee er troosteloos bij ligt.

Op de foto Haci Karacaer (eigen collectie)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter

Haci Karacaer

Video's UG

Youtube

Social Media

Facebook Twitter Linkedin Hyves