24 jun, 2019

Arthur Docters van Leeuwen

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 8 nov 2006 om 14:11 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Arthur Winfried Hein Docters van Leeuwen (Den Haag, 8 mei 1945) is een Nederlandse jurist en topambtenaar. Docters van Leeuwen werd geboren te Den Haag, maar groeide op in Zeist, waarnaar de familie in 1946 was verhuisd. In 1963 deed hij eindexamen aan het gymnasium, daarna studeerde hij rechten in Utrecht. In 1969 studeerde hij af in staats- en bestuursrecht.

Docters van Leeuwen begon zijn loopbaan in 1969 als ambtenaar op de afdeling wetgeving, hoofdafdeling Pensioenen en Wachtgelden, directoraat-generaal Overheidspersoneelsbeleid bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarna was hij van 1970 tot 1980 inspecteur der RijksfinanciŽn bij het ministerie van FinanciŽn.

In 1980 keerde hij terug op het Ministerie van Binnenlandse Zaken als plaatsvervangend directeur politie op het directoraat-generaal Openbare Orde en Veiligheid. In 1981 werd hij plaatsvervangend directeur-generaal voor Openbare Orde en Veiligheid.

Begin 1989 werd Docters van Leeuwen benoemd als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de huidige AIVD. Erg discreet over de werkzaamheden van deze organisatie was hij niet. In een interview beroemde hij zich er op dat 'de grootste prestatie' van zijn dienst in de jaren tachtig Ďhet stukspelen van de Centrumpartij van Janmaat is geweest, door te infiltreren en mensen tegen elkaar op te zetten en uit te spelen'.

Hij werd in 1995 opgevolgd door viceadmiraal Nico Buis. Op 1 januari 1995 werd hij procureur-generaal bij het gerechtshof te Den Haag en voorzitter van het College van procureurs-generaal. In 1998 raakte hij als procureur-generaal in conflict met toenmalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Dit leidde tot zijn ontslag (Zie de Affaire van Sorgdrager en de procureurs-generaal). Over deze affaire werd in 2003 een docudrama gemaakt, gebaseerd op het boek Klem in de draaideur van Ad van Liempt en Ger van Westing.

Van september 1999 tot 1 juni 2007 is hij bestuursvoorzitter geweest van de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM). Na zijn pensionering is Docters van Leeuwen onder andere voorzitter van Holland Financial Centre, research fellow aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en voorzitter van de adviesraad bij IRS, een bedrijf dat zich richt op integriteits- en veiligheidsvraagstukken.

In 2005 was hij aanwezig op de Bilderbergconferentie te Rottach-Egern, Duitsland. In november 2008 werd hij benoemd als commissaris bij Aegon namens de overheid. Op 5 oktober 2009 werd bekend dat Docters van Leeuwen de Nederlandse Orde van Advocaten zal gaan adviseren over hoe er beter toezicht kan worden uitgeoefend op advocaten.

In juli 2011 werd hij ťťn van de drie Nederlandse bestuurders bij Oilinvest, nadat het bedrijf de banden met de vroegere Libische staatsaandeelhouders had verbroken en de aandelen waren overgegaan naar een stichting. Oilinvest is ťťn van de grootste van oorsprong Libische bedrijven in Europa, dat vanuit Ridderkerk via dochters in verschillende Europese landen ruim 3.000 benzinestations van Tamoil en een aantal raffinaderijen exploiteert.

Op de foto Docters van Leeuwen (gemaakt tijdens productie)

Feedback

Arthur Docters van Leeuwen

Video's UG

Youtube

Social Media

Facebook Linkedin