24 jun, 2019

De muur in de school

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 4 mei 2011 om 14:21 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Voor 1940 waren er een aantal scholen in Amsterdam speciaal voor Joodse kinderen én een aantal scholen met veel Joodse kinderen.
Een bijzondere school waar veel Joodse kinderen zaten was de Wilhelmina Catharinaschool. Deze school stond op de Weteringschans 263; het gebouw bestaat nog steeds. Het was een gebouw dat in september 1889 ontworpen werd door Evert Breman en in 1923 verbouwd werd naar ontwerp van architect De Bazel in opdracht van de Vereeniging voor Opvoeding en Onderwijs.


Het was een school waarin buurtkinderen zaten en in de buurt woonden veel Joodse kinderen. Zo was schuin tegenover de school de Den Texstraat, een straat met uitzonderlijk veel Joodse bewoners; te weten tweederde deel. Velen van hen stuurden hun kind naar deze school. Naast de bijzondere maatregel die de bezetter in deze school uitvoerde was dit gebouw voor nog meer mensen in de oorlog belangrijk. In de kelder én op de vliering van de school zaten in de oorlog onderduikers. Over de school is deze documentaire gemaakt.

Op de foto een klas van de Wilhelmina Catharinaschool (eigen collectie)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter

De muur in de school

Video's UG

Youtube

Social Media