19 jul, 2018

Peter Vandermeersch

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: ma 15 okt 2012 om 16:13 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Vandermeersch studeerde geschiedenis in Gent, journalistiek in Parijs en politieke wetenschappen aan Harvard. Van 1988 tot 2010 werkte hij voor De Standaard. Hij begon er op de cultuurredactie en was nadien onder meer correspondent in Parijs en New York. In 1999 werd hij hoofdredacteur. In februari 2006 benoemde de Vlaamse Uitgeversmaatschappij, later dat jaar omgedoopt tot Corelio, hem tot algemeen hoofdredacteur van de krantendivisie. In die functie is Vandermeersch eindverantwoordelijk voor het redactionele beleid en de commerciŽle positionering van de verschillende Corelio-krantentitels.

Tijdens de periode dat hij bij De Standaard werkte, eerst als journalist en later als hoofdredacteur, onderging deze krant enkele ingrijpende wijzigingen. Zo verscheen de krant op tabloidformaat en verdween de christelijke, Vlaamse referentie (AVV/VVK) op de voorpagina van de krant. Deze verwijdering illustreert de wijziging in redactionele lijn die de krant in al die jaren onderging: van een krant die blijk gaf van een duidelijke christelijke visie evolueerde ze naar een die volgens sommigen de anti-klerikale overtuigingen van Vandermeersch overnam of volgens anderen naar een krant die het christendom hooguit beschouwt als een nobele levensfilosofie naast zovele andere.

In De Standaard van 17 juni 2004 publiceerde Vandermeersch een open brief aan zijn collega's. Daarin stelt hij dat De Standaard de pretentie heeft "om een rol te spelen in de Vlaamse samenleving. We willen die samenleving open en verdraagzaam, democratisch en welvarend. Het is onze taak om over die samenleving te berichten, die te analyseren en te becommentariŽren". Hij steekt echter de hand in eigen boezem. "Het Vlaams Blok is niet groot geworden dankzij maar ondanks de media. Dat moet ons tot de nodige bescheidenheid aanzetten".

Begin november 2007 werd Vandermeersch lid van het directiecomitť van Corelio. Op 13 november 2007 verkozen leden van de Stichting Marketing en de lezers van het weekblad Trends hem tot "marketeer van het jaar". Het was de eerste keer dat een journalist en hoofdredacteur die onderscheiding kreeg.

Sinds 1 september 2010 is Vandermeersch hoofdredacteur bij NRC Handelsblad. In september 2010 gaf hij in een via GeenStijl uitgelekte interne nota aan hoe de krant meer dynamiek te geven en tot het centrum van het Nederlandse politieke en intellectuele debat te brengen.

Op de foto Peter Vandermeersch (still uit de aflevering)

Feedback

Menu

Google Nieuws

Twitter

Peter Vandermeersch

Video's UG

Youtube

Social Media

Facebook Twitter Linkedin