19 jul, 2018

Irene Emma Elisabeth

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: za 2 jan 2010 om 12:10 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Irene Emma Elisabeth (Soestdijk, 5 augustus 1939), Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld, is de tweede dochter van koningin Juliana der Nederlanden en prins Bernhard. Ze is officieel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Irene der Nederlanden, ze gaf zelf jarenlang de voorkeur om zich Irene van Lippe-Biesterfeld te noemen om de kloof te dichten tussen haar en de gewone burger. In 2009 vertelde ze in NOVA college on Tour dat ze haar prinsessentitel toch weer gebruikt, aangezien mensen dat toch prettiger vinden, en ze als prinses soms net iets meer kan bereiken in haar werk voor de natuur.

Prinses Irene werd geboren op Paleis Soestdijk in Baarn. Haar naam betekent "vrede", en werd gekozen in verband met de gespannen toestand in Europa ten tijde van haar geboorte. Nog geen maand later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Als baby vluchtte prinses Irene met haar ouders, haar oudere zus Beatrix en haar grootmoeder koningin Wilhelmina voor de Duitse bezetting. Zij werd gedoopt in de kapel van Buckingham Palace; de echtgenoot van koning George VI, koningin Elisabeth was hierbij één van haar peten. Haar vader en grootmoeder bleven in Engeland en Irene ging met haar moeder en zus naar Canada waar haar zusje Margriet geboren werd. Tijdens de oorlogsjaren vernoemt koningin Wilhelmina een brigade naar haar kleindochter, de zogenoemde Prinses Irene Brigade. Op 2 augustus 1945 kwamen Irene en haar familie aan in Nederland en namen ze weer hun intrek in Paleis Soestdijk. Hier werd in 1947 haar jongste zusje prinses Christina geboren. Het leven van dit jonge gezin veranderde drastisch toen haar moeder in 1948 koningin van Nederland werd. Irene bezocht samen met haar zussen de school (Werkplaats Kindergemeenschap) van onderwijsvernieuwer Kees Boeke op aandringen van Juliana. Dit bleek geen succes te zijn en daarom ging Irene later op verzoek van Bernhard naar een reguliere school: een MMS-opleiding op het Baarns Lyceum, waarvoor ze in 1957 slaagt.

Irene is net als haar zussen scout geweest. Zij was kabouter met de naam "Kabouter Snelvoet" en later was zij zeeverkenner.

Op 5 augustus 1957 wordt prinses Irene staatsrechtelijk meerderjarig en mag voor het eerst officieel de opening van de Staten-Generaal meemaken. Tot en met 1963 vergezelt Irene trouw haar ouders op de derde dinsdag van september in de Ridderzaal. In 1962 is Irene een van de bruidsmeisjes van de Griekse prinses en latere koningin Sophia als zij in het huwelijk treedt met de latere koning van Spanje Juan Carlos.

Op de foto Prinses Irene (eigen collectie)

Feedback

Irene Emma Elisabeth

Youtube

Social Media

Twitter