24 jun, 2019

Henk Barendregt

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 23 feb 2011 om 13:21 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Hendrik Pieter (Henk) Barendregt (Amsterdam, 1947) is houder van de leerstoel voor wiskunde en informatica aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is adjunct-hoogleraar aan de Carnegie-Mellon Universiteit in Pittsburgh Pennsylvania.

Aan de Universiteit Utrecht behaalde Barendregt in 1968 zijn doctoraalexamen (cum laude) in de wiskundige logica. Hij promoveerde (eveneens cum laude) drie jaar later bij Dirk van Dalen en Georg Kreisel. Na een postdoctoraal aan de Stanford University bekleedde hij functies aan de Universiteit Utrecht en een gasthoogleraarschap in Darmstadt, Zürich, Siena en Kyoto. Barendregt is bekend van verhandelingen over lambdacalculus en typetheorie, met name zijn The Lambda Calculus: Its Syntax and Semantics (1984), dat geldt als het standaardwerk op dit gebied. Sinds 1986 is hij hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij zich in teamverband met constructieve interactieve wiskunde bezig houdt.

Prof. dr. Henk Barendregt werd in 1997 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2002 werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Barendregt ontving op 6 februari 2003 de Spinozaprijs 2002, de hoogste prijs voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Op de foto Henk Barendregt (eigen collectie)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter

Henk Barendregt

Video's UG

Youtube

Social Media

Facebook Linkedin