10 dec, 2018

Pieter Winsemius

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: wo 18 mei 2011 om 13:59 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Pieter Winsemius (Voorburg, 7 maart 1942) is een Nederlandse bedrijfskundige, publicist en voormalig politicus.

Winsemius is de zoon van econoom Albert Winsemius. Opgeleid als natuurkundige en afkomstig uit het bedrijfsleven (adviesbureau McKinsey) was hij namens de VVD minister van VROM in het eerste kabinet-Lubbers. Hij wist als betrekkelijk jonge minister een belangrijke milieuwetgeving tot stand te brengen, waaronder een regeling voor de milieueffectrapportage. Hij gaf verder een wettelijke basis aan de planologische kernbeslissing. Na zijn ministerschap werd hij voorzitter van de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten in Nederland. Sinds oktober 1999 is Winsemius onder meer bijzonder hoogleraar management duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tilburg.

Op 22 september 2006 werd hij opnieuw minister van VROM. Hij volgde tijdelijk de afgetreden minister Sybilla Dekker op in het derde kabinet-Balkenende, waar ook al de minister van Justitie Piet Hein Donner was vervangen door Ernst Hirsch Ballin. Vanwege het aantreden van een nieuwe regeringsploeg kwam hieraan op 22 februari 2007 een einde. Sinds april 2007 is hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Pieter Winsemius heeft diverse boeken over management en allerlei maatschappelijke kwesties geschreven. Een van de bekendste was Speel nooit een uitwedstrijd (1988) waarin hij leidinggeven vergeleek met professioneel voetballen. In de jaren tachtig was Pieter Winsemius co-presentator van het televisieprogramma Aktua in Bedrijf van de TROS.

Op 7 maart 2009 werd Pieter Winsemius gekozen als meest invloedrijke duurzame Nederlander in een door dagblad Trouw en omroep LLink uitgevoerd onderzoek "De Duurzame 100".

Op de foto Pieter Winsemius (eigen collectie)

Feedback

Pieter Winsemius

Youtube

Social Media