24 jun, 2019

Ellen Blazer

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: do 24 jan 2013 om 10:26 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Esther Clara (Ellen) Blazer (Rotterdam, 3 december 1931 Ė Hilversum, 22 januari 2013), was een Nederlands televisieredacteur en -regisseur die een groot deel van haar leven voor de VARA werkte.Blazer werd geboren in Rotterdam. Haar vader was handelsreiziger en haar moeder cheffin van een hoedenzaak. Het gezin woonde boven een winkel. In de Tweede Wereldoorlog moest de joodse Blazer onderduiken. Ze leefde vanaf haar elfde tot haar veertiende jaar zonder haar ouders bij een gereformeerd gezin in Friesland.

In de jaren vijftig was Blazer scriptgirl bij de VARA. Later deed ze de regie van de programma's Thuis bij... (1961) en Onder anderen (1966). Verder werkte ze mee aan de programma's Willens en wetens (1962) en Per Seconde Wijzer van Theo Eerdmans en Berend Boudewijn, en de magazines Uit (1963), Uit Bellevue (1966/67), Europa in... (1969) en Duizendschoon (1977). Blazer was vanaf 1978 twintig jaar lang de steunpilaar van Sonja Barend, droeg veel ideeŽn bij aan Barends praatprogramma's en gaf haar de ruimte; door Kees Driehuis een televisiehuwelijk genoemd. Ook bedacht Blazer de formules voor de quiz Twee voor twaalf, de rubriek Kunstkoppen en het programma Wereldwijs. De rechten op die formules, die haar veel geld hadden kunnen opleveren, stond ze belangeloos af aan de VARA.

Blazer overleed op 81-jarige leeftijd in Hilversum na een kort ziekbed. Ze werd op 24 januari 2013 begraven op de Joodse Begraafplaats in Muiderberg.

Op de foto Ellen Blazer (still uit de aflevering)

Feedback

Menu

NOS Nieuws

Google Nieuws

Twitter

Ellen Blazer

Youtube

Social Media