24 jun, 2019

Fred Teeven

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Uitzenddatum: ma 1 okt 2012 om 09:32 op Themakanaal: HollandDoc

Informatie

Teeven groeide op als zoon van een bankbiljettencontroleur die bij de Haarlemse drukker Joh. Enschedé werkte. Na de havo van 1970 tot 1977, en een controleursopleiding bij de Rijksbelastingdienst van 1977 tot 1980, studeerde Teeven vanaf 1987 in de avonduren Nederlands en notarieel recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij behaalde hier zijn doctoraalexamen in de rechten (Mr.) in 1990. Teeven volgde vanaf 1999 een post-academische studie aan de Universiteit Twente, waar hij in 2001 zijn Master of Public Management (MPM) haalde.Hij werd belastingcontroleur en vervolgens officier van justitie. Hij stond bekend als crimefighter, omdat hij diverse onderzoeken leidde naar de georganiseerde misdaad. Teeven was onder meer betrokken bij de vervolging van Mink Kok en Johan Verhoek (alias 'De Hakkelaar'). Ook heeft Teeven een team van het Amsterdams parket in Amsterdam-Zuid en Oost geleid.

Toen in 2002 Pim Fortuyn in conflict raakte met het bestuur van Leefbaar Nederland volgde Teeven hem op als lijsttrekker. Hij beweerde dat de partij 15 zetels zou halen; het werden er twee. Van 16 mei 2002 tot 30 januari 2003 was Teeven fractievoorzitter van Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer. Op 22 november 2002 hoorde hij via de radio dat zijn partijbestuur had besloten Emile Ratelband voor te dragen als lijsttrekker voor de verkiezingen van januari 2003. In reactie hierop diende Teeven op 8 december 2002 een motie van wantrouwen in tegen het partijbestuur, maar kwam vier stemmen tekort voor de vereiste tweederdemeerderheid, waarna hij opstapte. Hij werd uiteindelijk opgevolgd door Haitske van de Linde.

Teeven werd na opgestapt te zijn bij Leefbaar Nederland weer officier van justitie en werd lid van de VVD, waar hij voorheen ook lid van was. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 kwam hij op een zesde plaats van de kandidatenlijst van de VVD en werd hij opnieuw gekozen in het parlement. Hij hield zich vooral bezig met justitiebeleid. In die context stelde hij in juni 2007 en in juni 2010 kamervragen over de Moord op Marianne Vaatstra.

Teeven is sinds 14 oktober 2010 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in het kabinet-Rutte I.

In 2011 verwierp de Eerste Kamer het door hem verdedigde wetsvoorstel tot vereenvoudiging van de echtscheidingsprocedure door introductie van de zogenaamde echtscheidingsnotaris. Het wetsvoorstel was in 2008 ingediend door minister van Justitie in het kabinet-Balkenende IV, Ernst Hirsch Ballin.

Teeven diende in 2012 een wetsvoorstel in om in het Wetboek van Strafvordering bepalingen op te nemen over uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden in het strafproces.

Op de foto Fred Teeven (still uit de aflevering)

Feedback

Menu

Google Nieuws

Twitter